Faydalı Bilgiler

Kedi ve Köpeklerde İdeal Beslenme Sıklığı Nasıl Olmalı

kedi mamasi

Evcil hayvanlarınızı doğru ve dengeli şekilde beslemek, sağlıklı bir yaşam sürmeleri adına oldukça önemlidir. Pek çok hayvansever tarafından merak edilen, kimi zaman kafa karıştırıcı olan ideal beslenme sıklığı aslında tek bir cevabı olmayan bir soru olarak karşımıza çıkıyor.

ABD’li veteriner hekim Marty Becker ve araştırma grubu gerçekleştirilen yapılan araştırmalarda, kedi ve köpekler için ideal beslenme sıklığının her canlı için değiştiği görülüyor. Araştırmalar, standart bir kalıp ile beslemek yerine, üç temel beslenme rutininden size ve evcil hayvanlarınızın davranışlarına uygun olanını seçmenizi öneriyor.

Kedi ve Köpeklerde İdeal Beslenme Sıklığı: Tercih Edilebilecek Üç Alternatif

Son araştırmalarda kedi ve köpekler için en dengeli ve ideal beslenmeyi sağlayan, üç farklı zamanlama ve besleme alternatifi olduğu belirtiliyor:

  • Serbest besleme: Kedi ve köpeklerin içgüdüsel beslenme alışkanlığı olan serbest besleme, günün her saatinde ihtiyaç duyduklarından daha fazla mamayı ulaşılabilir tutmayı ifade ediyor. Bu beslenme türünde, evcil hayvanlar diledikleri zaman istedikleri kadar mama tüketebiliyor. Elbette bu beslenme türünün obeziteye yatkın veya özel diyet ihtiyaçları olan dostlarınız için uygun olmadığını unutmamak gerek. Serbest besleme, özellikle emziren kedi ve köpeklerde, aktif bir karaktere sahip olan evcil hayvanlarda tavsiye ediliyor.
  • Zaman sınırlı besleme: Zaman sınırlı besleme, serbest besleme ile benzer şekilde ihtiyaç duyduğunun fazlası miktarda mamayı, belirli bir süre boyunca erişilebilir tutmayı ifade ediyor. Günde bir veya daha fazla defa, birkaç saat boyunca besleme yapılarak dostlarınıza daha dengeli bir mama tüketimi sağlanabiliyor.
  • Porsiyon kontrollü besleme: Günün belirli saatlerinde, evcil hayvanlarınızın günlük ihtiyacına uygun kalori ve içeriğe sahip mamalar ile porsiyon kontrollü besleme yapabilirsiniz. Pek çok evcil hayvan sahibi, özellikle bu yöntem ile kilo kontrolü ve daha dengeli bir diyet sunabiliyor. Özellikle aşırı yeme eğiliminde olan kedi ve köpekler için ideal olan bu yöntem, veterinerler tarafından obeziteyi engellemek için en kolay ve mantıklı yol olarak belirtiliyor.

Her evcil hayvanın kendine özgü bir alışkanlığı, beslenme tercihi olduğunu unutmamak gerek. Kimi kedi ve köpekler serbest besleme yapıldığında daha mutlu olurken, kimi dostlarımız için bu besleme yöntemi aşırı kilo ve obeziteye sebep olabiliyor.

En dengeli ve güvenli beslenme yöntemi olarak görülen porsiyon kontrollü beslemeyi tercih etmeniz durumunda, kullandığınız mamanın belirttiği, kedinizin ağırlık ve yaşam tarzına uygun olan miktarlarda bir diyet sağladığınızdan emin olmanız çok önemli. Sadece fazla beslenmenin değil, aynı zamanda eksik ve yetersiz beslenmenin de sağlık sorunlarına yol açabileceğini unutmamalısınız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir